Depresyon, Hayal Kırıklıklarıyla Mücadele Etmenin 5 Yolu
Hepimiz kaçınılmaz olarak hayatımızda birçok hayal kırıklığıyla yüzleşeceğiz: iş, aile hayatı, insan ilişkileri... Yaşadığımız dünyanın doğası bu. Kusursuz değildir, mükemmel değildir. Bu kusurların çoğu kendimizden ya da çevremizdeki insanlardan kaynaklıdır.

Peki bu hayal kırıklıklarıyla nasıl başa çıkacağız? İş ve insan ilişkilerinin yanı sıra, kendimizinde düzeltmesi gereken noktalar elbette var. Zayıf ve hemen pes edecek insanlar mısınız? Bir darbe aldığınızda nasıl affedebilirsiniz?

Hayal kırıklığı duygularımızı ve bazen çevremizde olup bitenle yüzleştikten sonra nasıl bizi etkilemesine izin vermeden hayatımıza devam edebiliriz? Hiç kimse bunun kolay olacağını söylemedi.

Aslında bu sıkıntı ve hayal kırıklıklarının haberi bir şekilde bize söylendi:

لقد خلقنا الإنسان في كبد

İnsanı zorluklar arasında (direnmesi için) yarattık. (Beled Suresi, 4)

Ümit ediyoruz, hayal kuruyoruz, çabalıyoruz, inşa ediyoruz ve evet sonunda başarısız oluyoruz, düşüyoruz, ve inciniyoruz, hayal kırıklığı hissediyoruz. Ancak, ne yaşarsak yaşayalım her zaman, her durum için bir şansımız vardır. Ümidimizi kesmeden tekrar deneyebilir, tekrar ümit edip, tekrar hayal kurup, tekrar çalışıp ve tekrar inşa ederiz. Tekrar başarılı olabiliriz. Bu beş adımı izlersek hayal kırıklıklarıyla başa çıkabiliriz.

1) ALLAH'A DÖNÜN 

Ön yargılarınızdan ve varsa kibirinizden kurtulup yaratıcınıza Allah'a dönün. Allah'a tam olarak ne olduğunu, nasıl hissettiğini, nasıl etkilediğini söyleyin. Ne istediğinize karar verin ve dua ederek ondan isteyin. Nasıl içten bir şekilde dua edeceğini bilmiyorsan buradan öğrenebilirsin.

Allah'ın özelliklerini anlayın, bunun içinde Allah'ın isimlerini anlayarak okuyun : Er-Rahmân: "Dünyada bütün mahlükata merhamet eden, şefkat gösteren, ihsan eden."Er-Rahîm: "Ahirette, müminlere sonsuz ikram, lütuf ve ihsanda bulunan." El-Melik: "Mülkün, kainatın sahibi, mülk ve saltanatı devamlı olan." El-Kuddûs: "Her noksanlıktan uzak ve her türlü takdıse layık olan." Es-Selâm: "Her türlü tehlikelerden selamete çıkaran." El-Mü'min: "Güven veren, emin kılan, koruyan." El-Müheymin: "Her şeyi görüp gözeten." El-Azîz: "İzzet sahibi, her şeye galip olan." El-Cebbâr: "Azamet ve kudret sahibi. Dilediğini yapan ve yaptıran." El-Mütekebbir: "Büyüklükte eşi, benzeri olmayan." El-Hâlık: "Yaratan, yoktan var eden." El-Bâri: "Her şeyi kusursuz ve uyumlu yaratan." ve daha bir çok isim onu bize anlatır. Bu isimleri bilerek hissederek dua edin yardım isteyin.

Kur'an'da söylediğimiz gibi, "sabır ve duayla yardım isteyin"

واستعينوا بالصبر والصلاة وإنها لكبيرة إلا على الخاشعين

" Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım isteyin. Çünkü Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir. "(Bakara Suresi, 153)

Dua edin Kuran'da şöyle söyleniyor:

وإذا سألك عبادي عني فإني قريب أجيب دعوة الداع إذا دعان فليستجيبوا لي وليؤمنوا بي لعلهم يرشدون

"Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler. "(Bakara; 186)

Hepimizin hayatta bir şeye ihtiyacı var ve bazı hedeflere ulaşmak için çabalıyoruz - hepimize iman lazım ve rehberlik. Hepimiz sevgi, sığınma, beslenme ve sevecen, destekleyici aile ve toplum istiyoruz. Kaybedilen umut ve hedefler yüzünden hayal kırıklığı yaşadığımızda, derinlemesine araştırmaya devam etmeliyiz içten içe arzularımız için kalpten Allah'a dua edin , hiçbir duanın evreni yaratan ve bizi yaratan Allah'a güç gelmediğini bilerek dua edin. Dua'nın gücünün gerçekten hayal gücümüzün ötesindedir.

2) BEKLENTİLERİNİZİ İYİLEŞTİRİN

Yaşadığımız dünyanın kusurlarıyla ilgili kıssalara Kuran'da defalarca, tekrar tekrar anlatılıyor ve bu hayal kırıklıklarını yaşayacağımıza tekrar tekrar tanıklık ediyoruz

أم حسبتم أن تدخلوا الجنة ولما يأتكم مثل الذين خلوا من قبلكم مستهم البأساء والضراء وزلزلوا حتى يقول الرسول والذين آمنوا مله متى نصر الله ألا إن نصر الله قريب

"(Ey müminler!) Yoksa siz, sizden önce gelip geçenlerin başına gelenler size de gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız? Yoksulluk ve sıkıntı onlara öylesine dokunmuş ve öyle sarsılmışlardı ki, nihayet Peygamber ve beraberindeki müminler: Allah'ın yardımı ne zaman! dediler. Bilesiniz ki Allah'ın yardımı yakındır." [Bakara, 214]

ولنبلونكم بشيء من الخوف والجوع ونقص من أموال والأنفس والثمرات وبشر الصابرين

"Sizi korkuyla, açlıkla, para, can, ve ürün kaybıyla sınayacağız. Müjde ver sabredenlere… "[Bakara; 155]

Böylece hayal kırıklığı yaşayacağınız durumlarla karşılaşmanız gerektiğini bilerek ve bekleyerek nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bu durumlar sizde endişe, üzüntü ve acıya neden olabilir. Fakat dua ile yardım isteyerek bu durumları atlatırsanız çoğundan daha güçlü olurak çıkarsınız. Unutmayın, büyüdüğümüz için kalplerimiz daha sert ve katı olacak diye bir kural yoktur; aksine, kalplerimiz aslında daha yumuşak ve başkaları için daha fazla şefkat göstermeyi başarabiliyor demektir.Aslında bu olaylardan sonra kazanacağınız tecrübelerle nasıl bir bakış açısı kazanacağınızı düşünün. Sizden sonra sizin yaşadıklarınıza benzer olaylar yaşayanları görecek ve onların tam olarak nasıl hissettiklerini bildiklerinden el uzatarak onlara destek olabileceksiniz.

"Ey genç adam, size bazı kelimeler öğretmek isterim: “Allah’ın buyruklarını gözet ki, Allah da seni gözetip korusun. Allah’ın (rızâsını) her işte önde tut, Allah’ı önünde bulursun. Bir şey isteyeceksen Allah’tan iste. Yardım dileyeceksen, Allah’tan dile! Ve bil ki, bütün bir ümmet toplanıp sana fayda temin etmeye çalışsalar, ancak Allah’ın senin için takdir ettiği faydayı temin edebilirler. Yine eğer bütün ümmet, sana zarar vermeye kalksalar, ancak Allah’ın senin hakkında takdir ettiği zararı verebilirler. Çünkü artık kaderi yazan kalem yazmaz olmuş, yazıları değişmeyecek şekilde kesinleşmiştir. (Bundan sonra takdirde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir.) [Tirmizî, Kıyâmet 59]

3) HAYATINIZDA GERÇEKTEN NEYİN ÖNEMLİ OLDUĞUNA ODAKLANIN

Bir anınız, karşılaşmanız ya da yaşanmış bir durum varsa ve sizi rahatsız ediyorsa, hayatınızdaki önceliklerinize ve değerlerinize gerçekten fazla bir etkisi yoktur, onun zamanınızı almasına ve sizi üzmesine izin verin. Onunla başa çıkabilmek için elinizden gelen en iyi biçimde mücadele edin. Zamanla bu daha da kolaylaşacaktır. Önceliklerinizi belirleyin ve onlar haricindeki dış etmenleri görmemeye çalışın.

4) ESNEKLİK OLUŞTURUN

Bu durum aslında, zor koşulların üstesinden gelme ve eskisinden daha güçlü olabilme yeteneğidir. Kişisel gelişim uzmanlarına göre başarının en büyük anahtarı, zorluklarla karşı karşıya geldiğimizde ve kaybettiğimizde başa dönüp tekrar denemektir. Kısaca yılmamaktır. Yoksulluk, hastalık, üzüntü, savaşlar, doğal afetler, güvenlik eksikliği, fırsat eşitsizliği ya da Sosyal destek ve diğer talihsiz durumlar bir insanı sefalete mahkum edemez.

Daha fazla direnç oluşturmak için her gün, "İnşaallah" (Allah isterse olur) gibi kuvvetli bir olumlu ifade düşüncesi ile başlayabilirsiniz. Allah, karşınıza çıkacak hayal kırıklığı, keder, zarar vb. üstesinden gelecektir. Her gün için minnettar olduğunuzu hatırlayarak ve şükürle güne başlamak sizi mutlu edecektir. Araştırmalar, şükran duygusuna sahip kişilerin genellikle daha mutlu olduğunu ve daha sağlıklı olduğunu göstermektedir.. Denemelerinizi ve sıkıntılarınızı aşmak için çalışın ve unutmayın hayatımızdaki başarılarımızın cesaret seviyemiz ile orantılı olduğunu unutmayın ki bu da bizim hedeflerimizi yapmamızla ilgili inançlarımıza dayanmaktadır. Olabilir veya olmayabilir, esneklik prensibi ile sıkıntı içinde büyümek geliştirilebilen ve uygulanabilen bir yetenektir. İnşallah başarı ve memnuniyete erişebileceğimize inanmalıyız inşaAllah.

5) KENDİNİZE NASIL İYİ BAKACAĞINIZI ÖĞRENİN 

Çoğumuz (özellikle bir kadınsanız ve anne iseniz) başkalarının sorumluluğunuda üzerimizde taşırız. Bu genellikle aile bireyleri olabilir. Kendinize iyi bakmazsanız mücadele edemezsiniz. Vücudunuzu iyi uyuyarak, sağlıklı yiyecekler yiyerek (protein, omega-3 zengin gıdalar, anti-oksidanlar tüketerek, şekeri azaltarak, bol miktarda su içerek ve yapay-işlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkararak) tabii ki egzersiz yaparak (anti-depresanlar kadar etkili olduğu gösterilmiştir, mutluluk hormonu endorfin salgılanmasını sağlar) kendinize iyi bakmalısınız

Gerekirse 'hayır' demenin yollarınu öğrenin. Yeniden toparlanmak için neye ihtiyaç duyduğunuzu araştırın ve bu ihtiyaçları gidermeyi ertelemeyin. Kötü insanların etrafınızda olmasından hoşlanmıyor olsanız bile, kendinizi rahatlatmak için yine kendinize zaman verin. İster okumak, yazmak, ister egzersiz yapmak, dua etmek ya da ilham verici bir film izlemek, müzik dinlemek, sizin için neyin işe yarıyorsa onu bulun ve kendinizi rahatlatın. Eğer iyi olamıyorsanız, yardım istemekten korkmayın; Çevrenizdeki güvenilir kişilerden yardım isteyin, yoksa da internetden sorununuz hattında yararlı kaynaklardan bilgi edinin son olarak profesyonel bir danışmanla görüşmekten çekinmeyin.

Hepimiz kaçınılmaz olarak hayatımızda birçok hayal kırıklığıyla yüzleşeceğiz: iş, aile hayatı, insan ilişkileri... Yaşadığımız dünyanın doğası bu. Kusursuz değildir, mükemmel değildir. Bu kusurların çoğu kendimizden ya da çevremizdeki insanlardan kaynaklıdır. Peki bu hayal kırıklıklarıyla nasıl başa çıkacağız?

Label:

Yorum Gönder

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *